Yabancı Diller Yüksekokulu Muafiyet ve Seviye Belirleme Sınavı Duyurusu

2022-2023 Akademik Yılı YÖK Zorunlu Yabancı Dil Derslerinden Muafiyet Sınavı ve Hazırlık Okulu Yabancı Dil Yeterlik Sınavı ile Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavı Duyurusu

Eskişehir Teknik Üniversitesi’ne bağlı ön lisans/lisans programlarında isteğe bağlı/zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Programına tabi öğrencilerin tüm süreçleri; Eskişehir Teknik Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Programı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği kapsamında yürütülmektedir.

(1) Yabancı Dil Seviye belirleme, (2) Yabancı Dil Yeterlik Sınavı ve (3) YÖK Zorunlu Yabancı Dil Derslerinden Muafiyet Sınavı Eskişehir Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılmakta olup sınavlarla ilgili tüm bilgilendirmeyi Yüksekokul web sayfasından takip etmeniz gerekmektedir.

1. Sınıf YÖK Zorunlu Yabancı Dil Derslerinden Muafiyet Sınavı

Eskişehir Teknik Üniversitesi lisans birinci sınıf öğrencilerine yönelik YÖK Zorunlu Yabancı Dil Dersleri (İNG 187) Muafiyet Sınavı 26 Eylül 2022 tarihinde ESTÜ Yabancı Diller Yüksekokulunda yapılacaktır. Muafiyet sınavının süresi 50 dakikadır ve sınav YÜZ YÜZE gerçekleştirilecektir.

Sınava sadece zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olmak istediğini dilekçe ile belirten öğrenciler girebileceklerdir.

Öğrencinin Sorumlu Olduğu Ders

Karşılığında Girilecek Yabancı Dil Sınavı

SAAT

KREDİ

İNG 187

İngilizce I

3+0

3,0

İNG 187M

İngilizce I Muafiyet Sınavı

3,0

Hazırlık eğitiminden muafiyet için Yeterlik Sınavı

2022-2023 Akademik yılı Yeterlik Sınavı 27 Eylül 2022 tarihinde 2 Eylül Kampüsü’nde Yabancı Diller Yüksekokulu’nda ve ayrıca öğrenci sayısının fazla olması durumunda yine 2 Eylül Kampüsü’ndeki diğer binalarda YÜZ YÜZE gerçekleştirilecektir.

Sınav saati ve salon bilgileri Yüksekokul web sitesinde duyurulacaktır.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca, Yeterlik Sınavı için mazeret sınavı düzenlenmez. YETERLİK SINAVI’na,

• 2022‒2023 öğretim yılında isteğe bağlı hazırlık eğitimi olan fakülte ve yüksekokullara ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler (sınava giriş için dilekçe vermeleri zorunludur),
  • Bir önceki akademik yılda hazırlık eğitimi alıp başarılı olamayan öğrenciler (sınava giriş için dilekçe vermelerine gerek yoktur)

Yeterlik Sınavı tek aşamadan oluşmaktadır. 27 Eylül 2022 tarihinde yüz yüze gerçekleşecek olan Yeterlik Sınavı Çoktan Seçmeli Test olarak uygulanacaktır.

Bu Test, Sözcük Bilgisi, Dilbilgisi, Okuma ve Dinleme Becerilerini ölçmeye yönelik olacaktır. Konuşma ve Yazma becerileri bu yıl için sınavda yer almayacaktır. Sınava hangi bina ve sınıfta katılacağınız ile ilgili bilgilendirme, sınava katılacak öğrencilerin son listesi belli olduktan sonra Eskişehir Teknik Üniversitesi YDYO duyurular sayfasında sınav öncesinde yapılacaktır.

Yeterlik Sınav sonuçları, 28 Eylül 2022 tarihinde yine YDYO duyurular sayfasında paylaşılacaktır. Yeterlik Sınavı sonucunda, 60 ve üzeri puan alan öğrenciler başarılı sayılacak ve kayıt yaptırdığı programın birinci sınıfına, başarısız olan öğrenciler ise “Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavı” sonucunda belirlenecek seviyesine göre yabancı dil hazırlık öğrenimine devam edeceklerdir.

Hazırlık eğitimine başlayacak öğrenciler için Seviye Belirleme Sınavı

03 Ekim 2022 tarihinde yapılacak olan Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS), YETERLİK SINAVI’nda başarısız olarak hazırlık eğitimi alacak olan öğrenciler katılacaklardır.

Seviye Belirleme Sınavı yüz yüze yapılacak olup bu sınava girmeyen; ilk kez kayıt yapmış öğrenciler başlangıç düzeyi programa yerleştirilirler.

İsteğe Bağlı Hazırlık eğitimi almak isteyen öğrencilerin bu sınava girmek için dilekçe iletmeleri gerekmektedir. Yeterlik Sınavı’na giren öğrencilerin SBS için dilekçe iletmelerine gerek yoktur.

İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı olan programlara kayıt yaptıran öğrenci

İsteğe bağlı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı bulunan Fakülte/Yüksekokullara kayıt yaptıran öğrencilerden hazırlık eğitimi almak isteyen öğrenciler Yeterlik Sınavı’na girmeksizin takibinde yapılacak olan ‘Seviye Belirleme Sınavı’na girebilirler. SBS’ye girmek isteyen öğrencinin dilekçe ile başvuru yapması gerekmektedir. Sınava giren öğrenciler arasından, en yüksek sınav sonucunu almış olan 50 öğrenciye hazırlık sınıfında okuma hakkı tanınacaktır.*

İsteğe bağlı hazırlık sınıfında okuyan öğrencilerden sadece A seviyesini başarıyla tamamlamış olan öğrenciler, I. yarıyılın sonunda Yabancı Dil Sınavı’na girmeye hak kazanacak ve bu sınavdan başarılı olurlarsa kayıtlı olduğu programa devam edeceklerdir. Ancak Yabancı Dil Sınavı’ndan başarısız olan öğrenci, II. yarıyıla devam etmek zorundadır. İkinci yarıyılın sonunda ise seviyesinde başarılı olan öğrenciler yıl sonunda yapılan Yabancı Dil Sınavı’na gireceklerdir. II. yarıyılın sonunda da başarısız olan öğrenciler, yabancı dil hazırlığa bir veya iki yarıyıl daha devam edebilecekleri gibi, öğrencisi oldukları Fakülte Dekanlığına/Yüksekokul Müdürlüğüne dilekçe vererek kayıtlı oldukları programa da devam edebileceklerdir.

* Belirtilen kontenjan Zorunlu Hazırlık Programı bulunmayan ancak İngilizce eğitiminin yoğun olduğu bölümlerin taleplerine göre artırılabilmektedir. 2022-2023 Akademik Yılı’nda Hava Trafik Kontrolü, Havacılık Yönetimi ve Pilotaj Bölümü öğrencileri SBS puan sıralamalı kontenjana dahil olmadan Hazırlık Sınıfı’na yerleşebileceklerdir.

Hatırlatma:

İlgili dilekçeleri Yabancı Diller Yüksekokul web sitesinde yer alan “Formlar” bölümünden bulabilirsiniz.

Dilekçe için belirlenen son teslim tarihi: 23 Eylül 2022’dir. Sonrasında ulaşan dilekçeler geçerli kabul edilmeyecektir.

İletişim için ydyo@eskisehir.edu.tr  adresine mail gönderiniz.

Başarılar dileriz,

Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü